Vyrobit kvalitní červené víno je složitý proces, který se od výroby bílých vín hodně liší. Základem jsou samozřejmě vyzrálé hrozny, které mají dostatečnou cukernatost a plnost v chuti. Dalším technologickým postupem – macerací pak vinař určuje množství tříslovin ve víně. Jiným procesem – jablečno-mléčnou fermentací ovlivňuje finální přítomnost a kvalitu kyselin v červeném víně. Velmi často jsou kvalitní červená vína následně „školena“ v dubových sudech, aby se umocnil jejich charakter a získala tak na eleganci a potenciálu k dalšímu zrání. Vyrobit opravdu kvalitní červené víno je mistrovské dílo a každý, kdo se někdy pokusil o vlastní víno, Vám to jistě potvrdí.
Červené víno pro zvláštní příležitosti
Pokud si chcete dopřát opravdu mimořádný zážitek z kvalitního červeného vína, je dobré se zamyslet nad tím, zda chcete víno kombinovat s jídlem nebo si ho užít samostatně. Neméně důležitá je pak také vaše představa o ceně červeného vína, kterou jste ochotni za něj zaplatit. Svět kvalitních červených vín není pouze o velmi drahých vínech. Pokud si dobře vyberete oblast, vinaře a ročník, nemusí vás to stát tisíce, ale obecně platí, že za kvalitní červené víno s potenciálem pro další zrání si budete muset připlatit.