Lokalita |
Francie, Alsasko |
Rozloha vinic |
15 ha (95 % bílá, 5 % červená) |
Roční produkce |
90.000 lahví |
Výnosnost |
25 až 60 hl/ha |
Podloží |
Pískovec, vulkanické sedimenty, hlína, břidlice, žula, vápenec |
Odrůdy |
Riesling, Gewurtztraminer, Sylvaner, Pinot Gris, Pinot Blanc, Muscat, Pinot Noir |
Top víno |
Muenchberg Riesling GC, Muenchberg Pinot Gris GC, Muenchberg Riesling GC VT |
Technolog |
André Ostertag |
|
|
Kontakt |
87 Rue du Finkwiller, 67680 EPFIG |
Web |
www.domaine-ostertag.fr
|
Vinařství Domaine Ostertag jsem objevil na mezinárodním festivalu vín v italském Meranu. Procházel jsem sekcí mezinárodních vystavovatelů a nechal si nalít Riesling Muenchberg GC 2005. Bylo to jako zásah bleskem. To víno bylo dokonalé. Až později jsem zjistil, že má hodnocení 19,5/20. Během pár měsíců jsme vinařství navštívili, vína ochutnali a dohodli se na zastoupení v ČR.
Vinařství založil v roce 1980 Andrého otec a v roce 1980, když bylo Andrému 21 let, mu předal klíče od sklepa, což pro něj byl splněný sen. Dělat víno je pro něj totiž prostředek dorozumívání. Skrze zrak, vůně, chutě a doteky. Ale zároveň vyžaduje znalosti, dovednosti a zkušenosti.
Říct o Andrém, že je výjimečným vinařem, je jen zjednodušené vyjádření. Je zároveň průkopníkem a zastáncem přirozeného spojení s přírodou. Po praxi v Burgundsku zavedl okamžité změny: dramaticky snížil výnosnost a představil a změnil způsob pěstování i vinifikace. Od roku 1998 hospodaří jeho vinařství biodynamicky.
Svá vína dělí do tří skupin:
- Vins de Friut jsou základní cuvée s ovocným charakterem, z různých poloh.
- Vins de Pierre jsou suchá terroirová vína z vinic Fronholz, Heissenberg, Zellberg i nejoceňovanějšího Muenchbergu.
- Vins de Temps jsou sladká a často botrytická vína na dlouhé ležení, např. Muenchberg Riesling GC Vendanges Tardives nebo Fronholz Gewurtztraminer Vendanges Tardives.
I etikety vín jsou rodinnou záležitostí. Navrhuje je Andrého žena, Christine Colin-Ostertag.
Stáhnout PDF