Kontrola 18+

Alifea s.r.o.

Na stránkách alifea.cz, platí zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

 

Pouze pro osoby nad 18 let

Zorah
Voskí 2015
Země:Arménie
Oblast:Vayots Dzor
Odrůda:Voskeat, Grandmak
Alkohol:13,5%
Podloží:Pískovcové, vápencové, žulové
Servírovat:   10 až 12 °C
K pití:Nyní, ale vydrží
706,00 Kč

Availability: Skladem

OBJEM 0,75 l
KÓD 2966
Popis vína
Mohutné, komplexní a výrazně aromatické víno z místních arménských odrůd s výraznou minerální linkou a velmi dlouhou dochutí. Jedinečné víno, které je třeba vyzkoušet...
Senzorické vlastnosti
Sladkost:  Suché
Kyselina:  Střední (+)
Tělo:  Střední (+)
Délka chuti:  Delší
Komplexita:  Velká
Popis vinařství

Zorah

Middle zorah
Lokalita Arménie, Vayots Dzor
Rozloha vinic 15 ha (70 % červená, 30 % bílá)
Roční produkce 60.000 až 70.000 lahví
Výnosnost 42 hl/ha
Podloží Kamenité, vápenec, písek
Odrůdy Areni Noir, Voskèak, Garandmak
Top víno Yeraz
Technolog Alberto Antonini
   
Kontakt Zorah, Rind, Vayots Dzor, Armenia
Web www.zorahwines.com

Když jsem na Vinitaly 2016 uviděl na notebooku fotografii starých keřů, vinice a hor na pozadí, přitáhla mě jako magnet. A stejně na mě zapůsobily další zážitky. Sympatický Zorik Gharibian (viz foto), zakladatel vinařství, mě dostal svou větou: „Víš, musím ty hrozny posbírat dřív, než na ně přijdou z hor medvědi.“ To už je příběh. A pokračuje mottem na lahvi „Vines older than time“, tedy „Keře starší než čas“.

Historie vinařství začala před pár lety, kdy Zorik, žijící v Itálii, navštívil svou rodnou zemi. Původně plánoval nákup vinic v Toskánsku, ale pohled na biblickou horu Ararat a tajemství míst, kde víno cca před 6100 lety vzniklo, ho přinutilo změnit plány.

Vinařství Zorah dělá jen tři vína. Vinice pro Zorah a Karasí (bílý blend) leží ve 1400 metrech nad mořem, hrozny pro vlajkovou loď, jejíž vysázení si nepamatuje ani Zorikův dědeček a je tedy více než 100 let stará, pak v 1600 metrech. O Phyloxeře samozřejmě nikdy neslyšely.

Vína tu vyrábějí v souladu s přírodou a tradicí. Hlavní technolog Alberto Antonini vystudoval Univerzitu zemědělských věd ve Florencii, Univerzitu enologie v Bordeaux a také Univerzitu enologie v Davis v Kalifornii. Pracoval jako hlavní technolog u Marchesi Antinori, dále u Frescobaldi a také u Roberta Mondaviho. Vyznává filozofii kombinace inovativnosti a tradice, a na vinařství tak najdete klasické hliněné amfory pro kvašení i dřevěné sudy pro zrání.

Jejich vlajková loď Yeraz (poprvé vyrobena v ročníku 2012) se okamžitě zařadila mezi nejlépe hodnocená vína světa.

 

Stáhnout PDF
Zpět