Kontrola 18+

Alifea s.r.o.

Na stránkách alifea.cz, platí zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

 

Pouze pro osoby nad 18 let

Parusso
Barolo "Bussia" DOCG 2008
Země:Itálie
Oblast:Piemont
Odrůda:Nebbiolo
Apelace:Barolo
Podloží:Hlinito-písčité, křída
Servírovat:   16 až 18 °C
K pití:Nyní, ale zlepší se
2 398,00 Kč

Availability: Skladem

OBJEM 0,75 l
KÓD 291
Popis vína
Komplexní, elegantní, plné, a vyvážené Barolo, ovocné (třešně, višně), s jemnou kořenitostí, tóny bylin, výraznými vyzrálými taniny a dlouhým závěrem. Skvost pro ty, kteří jej umějí ocenit.
Senzorické vlastnosti
Sladkost:  Suché
Kyselina:  Střední (+)
Třísloviny:  Vysoké
Tělo:  Plné
Délka chuti:  Dlouhá
Komplexita:  Výrazná
Popis vinařství

Parusso

Middle parusso
Lokalita Itálie, Piemont, Monforte d´Alba
Rozloha vinic 22 ha (95 % červená, 5 % bílá)
Roční produkce 120.000 lahví
Výnosnost 60 až 70 hl/ha
Podloží Hlinito-písčité, křída
Odrůdy Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Sauvignon blanc
Top víno Barolo „Bussia“, Barolo „Le Coste di Monforte“, Barolo „Mariondino“, Metodo Classico
Technolog Marco Parusso
   
Kontakt Loc. Bussia 55, 12065 Monforte d'Alba
Web www.parusso.com

Vinařství Parusso nás uchvátilo při první návštěvě vinařského festivalu v Meranu. Skvěle vyvážená vína na hranici mezi modernizmem a klasikou, přístupná a elegantní. A tím, že nám dal Marco (viz foto) ochutnat i mírně nazrálá vína, měli jsme jasnou představu, kam se budou chuťově vyvíjet.

Historie vinařství se začala psát v roce 1901, kdy Gaspare Parusso (Marcův dědeček) zakoupil vinici Mariondino. Pěstoval hrozny, které prodával jiným vinařům, vlastní víno nevyráběl. Až Marcův otec, Armando, začal prodávat víno pod vlastní značkou. Předtím vystudoval vinařskou školu v Albě a zakoupil klíčovou vinici Bussia, čímž dal základ nové rodinné tradici výroby vína, postavené na spojení technologického progresu s tradicí, která dává elegantní vína s finesou, vyvážená a jasně identifikovatelná.

Marco je geniální vinař, který nelituje ani minuty, aby zdokonalil svá vína. Vidět ho při práci je prostě zážitek. Má svůj systém přístupu k vinicím podle specifik podloží a aspektu vinic. Za tímto účelem si vyrábí vlastní humus pro optimální zásobování půdy nutriety a kyslíkem. Hrozny sklízí zásadně ručně a používá jen ty dokonale zdravé a vyzrálé. Po převozu na vinařství je nechává „zrelaxovat“ v dobře větraných halách při teplotě do 12 stupňů. Nevěřili byste, jaký je chuťový rozdíl u zrelaxovaných a čerstvě natrhaných hroznů…

I vinifikační proces má svá pravidla. Hrozny začínají kvasit spontánně na kvasinkách z vinice, Marco citlivě přistupuje k autolytickému procesu a dělá minimální zásahy do finálních vín. Výsledkem je elegance, šťavnatost a ovocnost charakterizující vína v jejich raném stádiu, a komplexita, kterou získají ležením na lahvi.

Vrcholem jeho portfolia jsou vína z jeho „grand cru“ poloh: komplexní Barolo Bussia, maskulinní Barolo Le Coste Mosconi a feminní Barolo Mariondino.

 

Stáhnout PDF
Zpět