Kontrola 18+

Alifea s.r.o.

Na stránkách alifea.cz, platí zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

 

Pouze pro osoby nad 18 let

Domaine Lucien Boillot
Gevrey-Chambertin AOC 2013
Země:Francie
Oblast:Burgundsko
Odrůda:Pinot Noir
Apelace:Gevrey-Chambertin
Podloží:Vápencové, hlinito-jílovité
Servírovat:   16 až 18 °C
K pití:Nyní, ale zlepší se
1 098,00 Kč

Availability: Skladem

OBJEM 0,75 l
KÓD 2210
Popis vína
Krásný a typický Pinot Noir z apelace Gevrey-Chambertin, odkud přivezl do Čech hrozny již Karel IV. Šťavnaté a elegantní víno, které si člověka získá.
Senzorické vlastnosti
Sladkost:  Suché
Kyselina:  Střední (+)
Třísloviny:  Střední
Tělo:  Střední (+)
Délka chuti:  Delší
Komplexita:  Větší
Popis vinařství

Domaine Lucien Boillot

Middle lucien boillot
Lokalita Francie, Burgundsko, Gevrey
Rozloha vinic 7,1 ha (95 % červená, 5 % bílá)
Roční produkce 35.000 lahví
Výnosnost 35 hl/ha
Podloží Hlinito-vápenaté
Odrůdy Pinot Noir, Chardonnay
Top víno Gevrey-Chambertin „Les Corbeaux“ 1er Cru, Gevrey-Chambertin „La Perrière“ 1er Cru, Gevrey-Chambertin „Les Evocelles“, Volnay „Les Caillerets“ 1er Cru
Technolog Pierre Boillot
   
Kontakt 1 Rue du Dr Charles Magnon Pujo, 21220 Gevrey-Chambertin

Domaine Lucien Boillot je původem z Volnay, ve druhé polovině 20. století ale přesídlila do Gevrey-Chambertin. Lucien hospodařil na vinicích v Cotes de Beaune a Cotes de Nuits společně se svými dvěma syny, Pierrem (měl na starosti vinice a vinifikaci) a Louisem, jenž se staral o administrativu. V roce 2003 si bratři vinice rozdělili a šli každý svou cestou. Velmi talentovaný vinař Pierre zachoval jméno vinařství po svém otci, ale podle svých představ kompletně změnil jeho styl.

Začal revitalizací půdy a části vinic, zachoval staré zdravé keře. Zdědil vinice se zvučnými jmény, ale také skryté skvosty s nižší publicitou, jako např. Volnay „Les Angles“, v 19. století klasifikovanou je špičková 1er Cru poloha, Pommard „Croix Noires“ ležící hned pod Rugiens 1er Cru, Gevrey-Chambertin „Cherbaudes“ sousedící s Chapelle-Chambertin Grand Cru nebo Gevrey-Chambertin „Corbeaux“ situovanou hned vedle Mazis-Chambertin Grand Cru.

Pierre hospodaří organicky bez použití jakékoli chemie, udržuje limitovanou výnosnost z hektaru, sklizeň vyzrálých hroznů je zásadné manuální. Hrozny odstopkovává a maceruje 3 až 5 dní, aby získal vyšší barvu a přirozené aroma. Fermentace probíhá spontánně v nerezových tancích po dobu 18 až 21 dnů, vína nejsou čiřena, ani filtrována. Následně zrají 16 až 18 měsíců na francouzkých dubových sudech, z nichž je maximálně třetina nových.

Aktuálně hospodaří na 7 ha vinic, z nichž je větší část v Cotes de Nuits. Je nazýván jedním z mála mistrů, kteří dokáží udělat skvělá vína dokonale reprezentující terroir z obou částí Cote d’Or. Od Volnay přes Pommard až po Gevrey-Chambertin či Nuits-Saint-Georges, jeho vína jsou klasická, čistá, strukturovaná a mají nezaměnitelnou finesu.

 

Stáhnout PDF
Zpět