Kontrola 18+

Alifea s.r.o.

Na stránkách alifea.cz, platí zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

 

Pouze pro osoby nad 18 let

Domaine Bruno Clair
Pernand-Vergelesses AOC Blanc 2012
Země:Francie
Oblast:Burgundsko
Odrůda:Chardonnay
Apelace:Pernand-Vergelesses
Podloží:Hlinito-vápenaté s obsahem draslíku a fosforu
Servírovat:   12 až 16 °C
K pití:Nyní, ale zlepší se
1 160,00 Kč

Zbývá 6

Availability: Skladem

OBJEM 0,75 l
KÓD 1508
Popis vína
Výrazně minerální Chardonany od mistra apelace Pernand Vergelesses, Bruna Clair. Krásné, elegantní a velmi dobře strukturované citrusové potěšení.
Senzorické vlastnosti
Sladkost:  Suché
Kyselina:  Vysoká
Tělo:  Střední (+)
Délka chuti:  Dlouhá
Komplexita:  Velká
Popis vinařství

Domaine Bruno Clair

Middle bruno clair
Lokalita Francie, Burgundsko, Cote de Nuits
Rozloha vinic 23,3 ha (80 % červená, 20 % bílá)
Roční produkce 100.000 lahví
Výnosnost 25 až 40 hl/ha
Podloží Hlinito-vápenaté, vápenec, žula
Odrůdy Pinot Noir, Chardonnay
Top víno Chambertin „Clos de Béze“ GC, Corton-Charlemagne GC, Bonnes Mares GC
Technolog Bruno Clair
   
Kontakt 5 Rue du Vieux Collège, 21160 Marsannay-la-Côte
Web www.bruno-clair.com

Bruno Clair je synem Bernarda Clair a vnukem Josepha Clair, kterým patřila věhlasná Domaine Clair-Daü, založená roku 1919, jež po Josephově smrti zanikla. Ještě předtím, v roce 1979, založil svou doménu sám Bruno, který v roce 1986 zdědil některé rodinné vinice, včetně Clos de Bèze, Cazetiers, Clos St-Jacques, Vosne-Romanée, Clos du Fonteny and Chambolle-Musigny. V roku 1993 zakoupil další pozemky včetně Corton-Charlemagne, Pernand-Vergelesses a Aloxe-Corton, v roce 1996 pak Gevrey-Chambertin Petite Chapelle. Současná rozloha jeho vinic je něco málo přes 23 ha.

Základem Brunových vín jsou keře Pinotu Noir a Chardonnay, které se vyznačují malými hrozny s perfektní vyzrálostí. Bruno hospodaří organicky bez použití chemických prostředků, hrozny sbírá pouze ručně a provádí jejich striktní selekci. Následně je částečně odstopkuje, uloží do otevřených dřevěných sudů a lehce rozmělní, což prodlouží fermentaci a víno na slupkách získá vyšší barvu. Víno kvasí zásadně spontánně na kvasinkách z vinice, podle vinice 14 až 21 dní. Následně je víno stočeno do dřevěných sudů, kde probíhá malolaktická fermentace. Vína zrají na francouzských baricích 16 až 22 měsíců. Podle vína je 20 až 50 % sudů nových.

Seznam Brunových vinic tak trochu připomíná sestavu hokejového All star týmu z olympiády. Posuďte sami: Chambertin „Clos de Béze“ Grand Cru, Corton-Charlemagne Grand Cru, Bonnes Mares Grand Cru, Gevrey-Chambertin „Cazetiers“ 1er Cru, Gevrey-Chambertin „Clos Saint-Jacques“ 1er Cru, Gevrey-Chambertin „Petite Chapelle“ 1er Cru, Gevrey-Chambertin „Clos du Fontenay“ 1er Cru a další.

A také je třeba říct, že patří k absolutní špičce v apelaci Marsannay. V bílých, červených i růžových…

Zpět