Kontrola 18+

Alifea s.r.o.

Na stránkách alifea.cz, platí zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

 

Pouze pro osoby nad 18 let

Domaine du Tunnel
Saint-Peray AOC 2012
Země:Francie
Oblast:Severní Rhôna
Odrůda:Marsanne, Roussanne
Apelace:Saint-Peray
Podloží:Hlinito-vápenaté, vápencové, spraš
Servírovat:   12 až 14 °C
K pití:Nyní, ale vydrží
710,00 Kč

Availability: Skladem

OBJEM 0,75 l
KÓD 1430
Popis vína
Výrazné mohutné, bílé víno plné vyzrálého žlutého ovoce, kandovaných citrusů a výraznější moralitou. Doporučujeme jako doprovod k různým úpravám mušlí mebo rybám se smetanovými omáčkami.
Senzorické vlastnosti
Sladkost:  Suché
Kyselina:  Střední
Tělo:  Střední (+)
Délka chuti:  Delší
Komplexita:  Větší
Popis vinařství

Domaine du Tunnel

Middle domaine du tunnel
Lokalita Francie, Rhona, St. Péray
Rozloha vinic 11 ha (60 % červená, 40 % bílá)
Roční produkce 45.000 lahví
Výnosnost 35 hl/ha
Podloží Žula
Odrůdy Syrah, Marsanne, Roussanne
Top víno Cornas „Vin Noir“, Cornas AOC
Technolog Stéphane Robert
   
Kontakt 20 rue de la République, 07130 St-Péray
Web Není k dispozici

Domaine de Tunnel získalo svůj název podle cca 170 metrů dlouhé kamenné štoly vedoucí pod vinicemi. Bylo založeno v roce 1994 a během krátké doby se, díky hlavnímu enologovi a majiteli, Stéphanu Robertovi, stalo známým ve spoustě zemí. Jeho vína velmi vysoko hodnotí odborné vinařské časopisy, ať už se jedná o Wine Spectator, Wine Advocate, Decanter, a další.

Stéphan po praxi na Domaine Jean-Louis Grippat, známou v apelaci Saint-Joseph, pořídil ve svých 24 letech vinice v oblastech Saint-Joseph, Saint-Péray a Cornas. Spravuje je se svou ženou Sandrine výhradně ručně, občas využívá koně a zdviháky. Hlásá minimální zásahy do procesu vinifikace.

Pěstuje pouze tři odrůdy: modrý Syrah (Cornas, St. Joseph) a bílé Marsanne a Roussanne (St. Péray). Vinifikace probíhá v nerezových tancích, které podle majitele lépe vyjadřují charakteristiku teroir, intenzitu a ovocnost. Stéphan částečně odstopkovává hrozny (z 50 až 90 %) a víno nechává 14 měsíců zrát v baricích. Výsledná vína jsou silná a plná, vhodná na dlouhé ležení. Jejich komplexita až bere dech.

 

Stáhnout PDF
Zpět