Domaine de Tunnel získalo svůj název podle cca 170 metrů dlouhé kamenné štoly vedoucí pod vinicemi. Bylo založeno v roce 1994 a během krátké doby se, díky hlavnímu enologovi a majiteli, Stéphanu Robertovi, stalo známým ve spoustě zemí. Jeho vína velmi vysoko hodnotí odborné vinařské časopisy, ať už se jedná o Wine Spectator, Wine Advocate, Decanter, a další.
Stéphan po praxi na Domaine Jean-Louis Grippat, známou v apelaci Saint-Joseph, pořídil ve svých 24 letech vinice v oblastech Saint-Joseph, Saint-Péray a Cornas. Spravuje je se svou ženou Sandrine výhradně ručně, občas využívá koně a zdviháky. Hlásá minimální zásahy do procesu vinifikace.
Pěstuje pouze tři odrůdy: modrý Syrah (Cornas, St. Joseph) a bílé Marsanne a Roussanne (St. Péray). Vinifikace probíhá v nerezových tancích, které podle majitele lépe vyjadřují charakteristiku teroir, intenzitu a ovocnost. Stéphan částečně odstopkovává hrozny (z 50 až 90 %) a víno nechává 14 měsíců zrát v baricích. Výsledná vína jsou silná a plná, vhodná na dlouhé ležení. Jejich komplexita až bere dech.
Stáhnout PDF