Kontrola 18+

Alifea s.r.o.

Na stránkách alifea.cz, platí zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

 

Pouze pro osoby nad 18 let

Weingut Högl
Grüner Veltliner Smaragd "Ried Schon", Alte Parzellen 2013
Země:Rakousko
Oblast:Wachau
Odrůda:Grüner Veltliner
Podloží:Rula, žula, pyrit
Servírovat:   10 až 12 °C
K pití:Nyní, ale vydrží
1 656,00 Kč

Availability: Skladem

OBJEM 0,75 l
KÓD 1345
Popis vína
Parádní, plný a výrazný veltlín z vinice "Ried Schon" v kategorii Smaragd od vinařství Högl. Hrozny ze starých keřů, pevná stavba, šťavnatost, ohromná elegence, vyváženost a příjemně doznívající závěr...
Senzorické vlastnosti
Sladkost:  Suché
Kyselina:  Střední (+)
Tělo:  Střední (+)
Délka chuti:  Delší
Komplexita:  Velká
Popis vinařství

Weingut Högl

Middle hogl
Lokalita Rakousko, Wachau, Spitz
Rozloha vinic 7,5 ha (100 % bílá)
Roční produkce 40.000 lahví
Výnosnost neuvádí
Podloží břidlice, pyrit
Odrůdy Grüner Veltliner (40 %), Riesling, Gelber Muskateller, Sauvignon Blanc, Chardonnay
Top víno Smaragd Grüner Veltliner Schön Alte Parzellen, Smaragd Riesling Bruck Alte Parzellen
Technolog Josef Högl
   
Kontakt Viessling 31, 3620 Spitz a.d. Donau/Wachau
Web www.weingut-hoegl.at

Na vína z vinařství Högl jsme dostali tip od jednoho kamaráda, který je dlouhodobě kupuje pro vlastní potěšení. Na dni otevřených sklepů ve Wachau je pak osobně ochutnali a poměr jejich kvality a ceny nás přesvědčil, abychom je zařadil do našeho portfolia.

Rodinné vinařství se vyznačuje tradicí a typickým projevem vín z Wachau. V minulosti pěstovali i vína červená, dnes na jejich vinicích, podobně jako všude kolem v oblasti, dominují hrozny Veltlínu a Rieslingu. Nejlepší polohy jsou na strmých terasovitých svazích s břidlicovým podložím, zároveň jsou v porovnání s dalšími v tomto regionu ještě více kamenité a chladnější.

Nejlepší charakteristikou vinařství a zároveň i filozofií, je smysluplné spojení inovace a tradice. Ty se Josef (viz foto vpravo) učil i od svých známějších sousedů, Pragera a F. X. Pichlera. Jeho vína jsou typická a autentická, a zrcadlí povahu místního terroir, který se u Höglů těší hlubokému respektu. Josef říkává, že výroba vína je kontinuální reakcí na požadavky hroznů, a to nejen na vinici, ale také při vinifikaci. Využívá kratší maceraci na slupkách, mírně vyšší fermentační teplotu a delší ležení na kvasinkách. Vína vyrábí z důvodu komplexnosti projevu pouze v ocelových tancích.

Jeho základní vína v kategorii Steinfeder si lze vychutnat jako mladá a ovocná. Vína střední třídy (Federspiel) jsou plnější a zaslouží si kombinaci s pokrmy. Nejlepší vína, podle četných zelených ještěrek vyhřívajících se na místních skalách označovaná jako Smaragd, uchvacují svou plností, strukturou, komplexností a dlouhověkostí…

Zpět